Gnist reddet Hedmarken Open

Postet av Hans Kroglund den 7. Nov 2019

Gutta på Gnist som hjalp Bjørn: Erling, Arnold, Bjørn Nordal fra Hedmarken Curlingklubb, Bjørn Villy og sjefen Marius Mickelson

Bjørn sa at nå trenger jeg hjelp. Nå er det krise for vi får ikke preparert isen og vi skal ha turnering i helgen. Vi må avlyse hvis vi ikke får reparert ismaskinen. To mann gikk på og fikk laget nye deler. Utfordringen var at dette er en Kanadisk ismaskin, der bruker de «tommegjenger», ikke alle har fått med seg det metriske systemet har tatt over. De fikk sveist på ny stang med millimeter gjenger, men beholdt noe av det gamle som fortsatt har "tommegjenger".

Så ble det etterhvert mulig å bruke sveiva for å heve og senke skjæret som vanlig. Preparering av is er veldig viktig, spillerne merker fort om isen er «treg» og det blir det store samtaleemnet. Det vil ikke klubben ha noe av.

Bjørn monterer den reparerte sveva

Bjørn takket for jobben og foreslo at de kunne få en eventkveld for den 10 mann store bedriften. Det synes sjefen Marius Mickelson var en god ide. 

En stor takk til Gnist på Stange for den raske servicen.

Litt mer om ispreparering.

Heve/senkemekanismen for skjæret eller kniven. Viktig at den stilles inn riktig

Hedmarken Curligklubb er inne i sin 4 sesong og kravet til iskvaliteten har steget med kvaliteten til spillerne. I konkurranser preppes isen foran hvert spill som tar ca 2 timer med 6 runder.

Rekkefølge ved prepping av is.

Det vannes eller pebles med kaldt Hias vann som har gått igjennom 3 filter. Et av filtrene er av-ionisering av vannet. Så høvles isen ned med ismaskinen. Skjæret dreies med ca.18 omdreininger slik at det tar med seg en god del is. 

Dette er kun eksempel på hvor nøye preparingen av isen er, det veies og måles.

Dette kontroll veies av og til, men de faste kjørerne ser «snømengden» de høver av og vurderer resultatet. 9 ganger kjøres det frem og tilbake. 3 turer dekker en banebredde.

Det brukes så en mopp som tar med rester av snø og annet rusk. 2 turer med moppen dekker en banebredde.

Så blandes det 35 gr C vann og det pebles en bane av gangen. Ismaskinen brukes til slutt og innstilles så den bare kutter toppen på «den nå ruglete isen». Maskinen kjører 3 turer pr bane, det dekker hele banebredden en gang.

Så er isen klar for å brukes. Nå kan en måle hvor lang tid steinen bruker mellom to linjer og at den stopper i senter av boet, Hvis den tiden er 3,6 sek, da er det konkurranse forhold. Dette var ett eksempel på en måte å gjøre isprepareringen, det finnes flere varianter for å legge god is.

Hedmarken Curlingklubb har fått frem en av landets beste ismakere i Anders Bekken. Han ble engasjert til å lage is under et mesterskap i Stavanger nå i høst. 

Så god is krever mye jobbing, husk det når du kommer til curlinghallen.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.